

Pasta konopna – najprostszy przepis
Dlaczego warto robić pastę konopną?
Pasta konopna zawiera unikalne roślinne substancje aktywne, obecne w konopiach - kannabinoidy, a także inne, niezwykle wartościowe związki chemiczne, mające korzystny wpływ na organizm. Niewątpliwą zaletą samodzielnego przygotowywania pasty jest fakt, że można w niej szacunkowo regulować stężenie THC i CBD, stosownie do potrzeb.
Dobry surowiec do pasty to podstawa
Jakość pasty zależy od zastosowanych składników. Warto sięgnąć po najlepszy surowiec roślinny, ponieważ tylko taki zapewni pożądany efekt terapeutyczny. Najlepszym rozwiązaniem będą konopie pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych, bez pozostałości po pestycydach, herbicydach, nawozach sztucznych oraz metalach ciężkich. Suszone konopie przemysłowe, pochodzące z legalnych plantacji, są bogate w kannabinoidy z grupy CBD oraz inne naturalne substancje aktywne. Oprócz suszu należy także zaopatrzyć się w olej z nasion konopi bądź tłoczony na zimno olej roślinny.
Sposób wykonania pasty konopnej
Do wykonania pasty konopnej potrzebne jest 30 g materiału roślinnego o stężeniu THC 20 – 25% lub 120 g o stężeniu 4 – 5 % CBD. W przypadku pasty CBD susz należy zmielić na pył. W dalszym przygotowaniu, po oddzieleniu łodyg, należy dodać 300 g oleju z nasion konopi i ucierać mocno oba składniki przez 10 minut. Tak przygotowana pasta ma sporo właściwości leczniczych. Podane proporcje wystarczą na przygotowanie miesięcznego zapasu.
Jak to zwykle bywa z domowymi „przetworami”, produkt końcowy jest zdrowy, ekonomiczny i nie zawiera żadnych chemicznych dodatków, odczynników, konserwantów itd. Wykorzystane konopie zachowują swoje terapeutyczne właściwości, a produkt w naturalny sposób jest chroniony przed zepsuciem, co umożliwia przechowywanie większego zapasu. Nic dziwnego, że na przygotowanie domowej pasty konopnej decyduje się coraz więcej osób.