

Przepis na RSO
RSO (z ang. Rick Simpson Oil) to nic innego jak olej pozyskiwany metodą Ricka Simpsona. Jest to najlepsza metoda wytwarzania oleju leczniczego z suszu konopnego. Dlaczego? Ponieważ opracowana metoda pozwala na wyekstraktowanie największej ilości leczniczych substancji z konopi. Jest to bardzo silna substancja i zaleca się bardzo małe ilości w początkowej fazie kuracji.
Składniki oleju RSO - co jest potrzebne?
1. 30 gram suszu konopnego indica/sativa
2. Alkohol Izopropylowy 99,9%
3. Tłuczek do ziemniaków
4. Plastikowy pojemnik/małe wiadro
5. Saszetkę z gazy
6. Płytka do podgrzewania potraw (ang. hotplate)
7. Patelnia
8. Łopatkę
9. Gumowe rękawiczki ochronne
10. Strzykawka z 10 mm igłą
Jak zrobić olej RSO?
Do plastikowego pojemnik wsadzamy woreczek z gazy i upewniamy się, że dotyka dna. Następnie umieszczamy susz w woreczku znajdującym się w pojemniku. Kolejnym krokiem jest wlanie wyrównującej się ilości alkoholu izopropylowego i nastawienie minutnika na 3 minuty. Przez trzy minuty należy mieszać składniki za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Następnym krokiem jest odseparowanie alkoholu od szuszu. Wyciągamy woreczek z pojemnika, zawiązujemy go i wyciskamy jego zawartość do pojemnika. Wyciskamy do ostatniej kropli, oczywiście pamiętamy o założeniu rękawiczek. Kiedy wykonamy ten krok to przelewamy zawartości pojemnika na patelnię i ustawiamy ją na płytce (ważne jest to, żeby płyta nie była z otwartym ogniem, ponieważ alkohol jest bardzo łatwopalny) i w początkowej fazie pozostawiamy na niskiej temperaturze ze względów bezpieczeństwa.
Gotowanie będzie trwało kilka godzin. Co jakiś czas mieszamy zawartość patelni łopatką i pilnujemy czy się nie przypala. Sprawdzamy czy zawartość się zmniejsza i ciemnieje. O tym czy olej jest gotowy dowiemy się po niewielkim dymie unoszącym się bezpośrednio z cieczy, kiedy to nastąpi, zdejmujemy patelnię i dajemy jej chwilę na ostygnięcie. Zawartość pobieramy za pomocą strzykawki, dzięki temu zapewnimy kolejną filtrację oraz taki zabieg pomoże w przyszłym dawkowaniu. Ilość uzyskanego RSO powinna wynosić około 3 g.
Własny olej RSO a bezpieczeństwo
Stężenie alkoholu jest bardzo wysokie i podczas gotowania opary stają niebezpieczne. Należy zapewnić wentylację pomieszczenia. Polecamy ustawić palnik przy otwartym oknie, a naprzeciwko niego postawić wiatrak skierowany nawiewem w stronę okna.
Wybór domowych ekstraktorów oleju znajdziesz TUTAJ
Źródła:
http://wolnekonopie.org/2012/0...
http://phoenixtears.ca/produci...
https://www.medicaljane.com/qu...