Twój koszyk

0.00 zł

Koszyk jest pusty

DARMOWA DOSTAWA od 150zł

Darmowa Dostawa

zamówień
powyżej 150zł

Bogata Oferta

ponad 160
produktów

Spożywczy olej konopny i jego właściwości dla organizmu

http://www.konopteka.pl/blog/k...

Spożywczy olej konopny i jego właściwości dla organizmu

Do produkcji spożywczego oleju konopnego wykorzystuje się nasiona. Proces wytwarzania wygląda podobnie jak w przypadku innych olejów roślinnych, jednak spośród szerokiej gamy roślin oleistych to właśnie konopie uważane są za najbardziej wartościowe. Z czego to wynika? Pod jakimi względami konopie przeważają nad lnem, rzepakiem i innymi roślinami z których produkuje się olej?

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Aby odpowiedzieć na to pytanie musimy najpierw wyjaśnić czym są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Ta grupa kwasów tłuszczowych nazywana jest niezbędnymi dlatego, że są one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu jednak organizm ludzki, ani żaden organizm zwierzęcy, nie jest zdolny do tego, aby syntetyzować go samodzielnie. NNKT można więc dostarczyć ciału wyłącznie za pomocą diety. Spożywanie pokarmów ubogich w NNKT powoduje między innymi łupież i zwiększa zużycie wody przez organizm. Podczas ciąży może również prowadzić do niedorozwoju płodu.

Złota proporcja

Najważniejszymi dla naszego organizmu NNKT są Omega-3 i Omega-6. Zarówno grupa Omega-3 (kwas eikozapentaenowy, kwas dokozaheksaenowy czy kwas α-linolenowy) jak i Omega-6 (kwas linolowy, kwas gammalinolenowy, kwas arachidonowy) są nam potrzebne, jednak aby prawidłowo spełniały swoją funkcję powinny być dostarczane organizmowi w prawidłowych proporcjach, a więc odpowiednio 1:3. Jedną z naukowo udowodnionych konsekwencji zbyt dużej przewagi Omega-6 nad Omega-3 spożywanymi doustnie jest znaczne zwiększenie ryzyka pojawienia się raka po menopauzie.

Olej konopny a inne oleje

Wśród olejów roślinnych dostępnych na rynku w oleju konopnym mamy do czynienia z najbardziej zbliżonymi do ideału proporcjami NNKT. Co prawda dużą zawartością kwasów Omega-3 może pochwalić się również między innymi olej lniany, jednak w jego przypadku proporcje są odwrotne – kwasów Omega-3 jest trzykrotnie więcej niż Omega-6, co także może negatywnie odbić się na zdrowiu konsumenta. W oleju konopnym znajdziemy też inne kwasy o dobroczynnym wpływie na organizm, które nie należą do NNKT, jak kwas gamma-linolenowy czy stearydonowy.

Konopteka.pl

Więcej informacji o konopi ? Zajrzyj tutaj !
Płatności obsługuje
PayU
Zapisz się na newsletter
Dołącz do nas

© 2017 - Konopteka.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone