Darmowa wysyłka od 100 zł. Zamów przed 14:00, a paczkę wyślemy jeszcze dzisiaj!
spożywczy olej konopny

Czym jest spożywczy olej konopny, do czego możemy go wykorzystać i jakie ma właściwości? Do jego produkcji wykorzystuje się nasiona konopi siewnej. Proces wytwarzania wygląda podobnie jak w przypadku innych olejów roślinnych, jednak spośród szerokiej gamy roślin oleistych, to właśnie konopie uważane są za najbardziej wartościowe. Z czego to wynika? Pod jakimi względami konopie przeważają nad lnem, rzepakiem i innymi roślinami, z których produkuje się olej? Tego dowiecie się z niniejszego artykułu!

Olej konopny a olejek konopny CBD – jaka jest różnica?

Olej konopny może być pozyskiwany na różne sposoby i z różnych części rośliny. Należy zatem wyraźnie odróżnić od siebie trzy rodzaje oleju:

  • olej konopny pozyskiwany z nasion konopi siewnej,
  • olej konopny pozyskiwany z kwiatów konopi siewnej (olej CBD),
  • olej konopny pozyskiwany z nielegalnych konopi indyjskich.

Pod żadnym pozorem nie należy zatem łączyć pojęcia oleju konopnego z konopi siewnych z olejem z konopi indyjskich! Uprawa tych drugich jest zresztą nielegalna. Poza tym – olej konopny z nasion, podobnie jak olej CBD – nie zawiera substancji narkotycznych. Wytwarza się je bowiem z zupełnie innego rodzaju konopi – cannabis sativa l.

Podsumowując, olej o którym mówimy w tym artykule, to olej konopny pozyskiwany z nasion konopi siewnej, poprzez tłoczenie na zimno. Jest całkowicie legalny, dostępny w sklepach jako produkt spożywczy i podobnie jak pozyskiwany z kwiatostanu olej CBD – wykazuje szereg dobroczynnych właściwości przy braku jakichkolwiek skutków ubocznych.

Olej konopny tłoczony na zimno z nasion konopi siewnej – podstawowe informacje

Olej konopny tłoczony na zimno może dzięki tej metodzie zachować bardzo dużą ilość dobroczynnych wartości odżywczych. Na pierwszym etapie tego procesu oczyszcza się ziarna konopi siewnej, a następnie je mieli. Przygotowana w ten sposób pasta konopna zostaje wymieszana, tak aby oddzielić z nasion sam olej, a następnie wyciska się z nasion resztki oleju. Po przefiltrowaniu, olej przechodzi przez proces dekantacji (ciesz zlewana jest znad zalegającego osadu) i gotowe! Olej konopny tłoczony na zimno określa się w ten sposób, gdyż temperatura podczas całego procesu produkcji nie może być wyższa niż 25 stopni.

Spożywczy olej konopny – właściwości dla organizmu

Spożywczy olej konopny tłoczony na zimno wykazuje szereg pozytywnych właściwości dla człowieka, zarówno w zakresie profilaktyki prozdrowotnej, niwelowaniu skutków rozmaitych dolegliwości, jak również pielęgnacji i dbania o urodę. Powstało wiele publikacji na temat tego jak duża moc niosą w sobie nasiona konopi i powstały z nich – konopny olej. Ze względu na swoje właściwości, olej ten jest coraz częściej stosowany przez ludzi niemal w każdym wieku.

Wpływ oleju konopnego na organizm człowieka

W rozmaitych publikacjach i artykułach wskazuje się na bardzo pozytywne efekty stosowania oleju konopnego na ludzki organizm, a nawet na właściwości lecznicze. Olej konopny spożywczy:

  • przejawia działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe,
  • przyczynia się do poprawy metabolizmu,
  • wspiera prawidłową pracę serca i naczyń krwionośnych,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • reguluje funkcjonowanie układu krwionośnego poprzez regulację ciśnienia i krzepliwości krwi,
  • przejawia działanie antybakteryjne i antygrzybiczne,
  • pomaga w redukcji tzw. złego cholesterolu,
  • ma działanie profilaktyczne przed chorobami takimi jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca,
  • wspiera w łagodzeniu objawów schizofrenii,
  • łagodzi objawy PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego),
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu
  • działa łagodząco na bóle reumatyczne,
  • wspiera pracę układu hormonalnego,
  • wspiera prawidłową pracę wątroby i nerek,
  • pomaga w budowie tkanki kostnej,
  • stanowi element profilaktyki przed zawałem, udarem oraz chorobami cywilizacyjnymi,
  • posiada właściwości przeciwdrgawkowe, choć w tym przypadku dużo bardziej polecany jest olej CBD.

Olej konopny w pielęgnacji ciała i włosów

Olej konopny zawiera składniki, które stanowią nieocenione wsparcie w pielęgnacji ciała i włosów. Dlatego też coraz większą popularnością cieszą się kosmetyki konopne. Regularne stosowanie oleju konopnego:

  • działa kojąco na podrażnienia i rany,
  • niweluje zmiany skórne,
  • odżywia i wzmacnia włosy, skórę i paznokcie,
  • pomaga przy alergiach skórnych,
  • zapobiega powstawaniu takich dolegliwości skórnych jak łuszczyca oraz atopowe zapalenie skóry,
  • nawilża i zwiększa elastyczność skóry,
  • pomaga w procesie leczenia trądziku,
  • polepsza koloryt cery oraz dodaje włosom blasku,
  • działa przeciwzmarszczkowo,
  • pomaga w leczeniu chorób naskórka,
  • odżywia i nawilża skórę,
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Jak stosować olej konopny? Dawkowanie oleju konopnego

Olej konopny jest naturalnym produktem, który nie powoduje efektów ubocznych i jest całkowicie bezpieczny. Można spożywać go systematycznie jako codzienny dodatek do potraw – sałatek, kasz, makaronów, koktajli lub w czystej postaci. Dawka obejmująca 1-2 łyżki dziennie skutecznie uzupełni dietę w NNKT, choć w okresie zwiększonego zapotrzebowania na kwasy omega 3 lub 6 można tę ilość zwiększyć do 50 i więcej mililitrów. Przedawkować olej konopny byłoby trudno – spożyty w nadmiernej ilości może jedynie powodować takie objawy żołądkowe, jak każdy inny olej roślinny.

Olej konopny tłoczony na zimno stanowi bogate źródło NNKT, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Czym są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Czym są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)? Ta grupa kwasów tłuszczowych nazywana jest niezbędnymi dlatego, że są one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety organizm ludzki, podobnie jak żaden organizm zwierzęcy, nie jest zdolny do tego, aby syntetyzować go samodzielnie. NNKT można więc dostarczyć ciału wyłącznie za pomocą diety. Spożywanie pokarmów ubogich w NNKT powoduje między innymi łupież i zwiększa zużycie wody przez organizm. Podczas ciąży może również prowadzić do niedorozwoju płodu.

Złota proporcja

Najważniejszymi dla naszego organizmu NNKT są Omega-3 i Omega-6. Zarówno grupa Omega-3 (kwas eikozapentaenowy, kwas dokozaheksaenowy czy kwas α-linolenowy), jak i Omega-6 (kwas linolowy, kwas gammalinolenowy, kwas arachidonowy) są nam potrzebne. Aby jednak prawidłowo spełniały swoją funkcję powinny być dostarczane organizmowi w konkretnych proporcjach, a więc odpowiednio 1:3. Jedną z naukowo udowodnionych konsekwencji zbyt dużej przewagi Omega-6 nad Omega-3 spożywanymi doustnie jest znaczne zwiększenie ryzyka pojawienia się raka po menopauzie.

Zastosowanie oleju konopnego w kuchni

Olej konopny może być z powodzeniem wykorzystywany w kuchni jako suplement diety. Olej z nasion konopi ma lekko orzechowy smak. Najlepiej dodawać go w niewielkich ilościach do skraplania przed podaniem sałatek, sosów, kasz lub jako zdrowy dodatek do owocowo-warzywnych koktajli. Należy pamiętać, że podobnie jak oliwa z oliwek czy olej lniany, również olej konopny nie lubi być poddawany nadmiernej obróbce termicznej – pod wpływem wysokiej temperatury traci część swoich dobroczynnych właściwości.

Kto nie może stosować oleju konopnego? Przeciwwskazania

Olej konopny spożywczy nie wykazuje skutków ubocznych. W nielicznych przypadkach nie zaleca się jednak jego stosowania. Przeciwskazaniem jest obniżona krzepliwość krwi oraz choroba wieńcowa. W przypadku kobiet w ciąży – ze względu na brak badań, zaleca się jedynie stosowanie zewnętrzne, np. na skórę lub włosy. Oczywiście, nie należy przekraczać dziennej dawki zalecanej przez producenta.

Olej konopny spożywczy – cena

Cena oleju konopnego dobrej jakości powinna oscylować w graniach 19-22 zł za 250 ml.

Olej konopny a inne oleje

Wśród olejów roślinnych dostępnych na rynku w oleju konopnym mamy do czynienia z najbardziej zbliżonymi do ideału proporcjami NNKT. Co prawda dużą zawartością kwasów Omega-3 może pochwalić się również między innymi olej lniany, jednak w jego przypadku proporcje są odwrotne – kwasów Omega-3 jest trzykrotnie więcej niż Omega-6. W oleju konopnym znajdziemy też inne kwasy o dobroczynnym wpływie na organizm, które nie należą do NNKT, jak kwas gamma-linolenowy czy stearydonowy.


Żywność konopną znajdziesz TUTAJ

Szeroki wybór olejów z nasion konopi znajdziesz TUTAJ

Poprzedni artykuł
Mąka konopna – zdrowa alternatywa
Następny artykuł
Olej z nasion konopi a regeneracja skóry i blizn
Podobne artykuły